Naslovnica arrow O nama arrow Obitelj Zorica
Galopski derby najveća utrka u životu jednog konja PDF Ispis E-mail

Galopski derby trče punokrvna engleska grla na stazi dužine 2.400 m i mogu je trčati samo jednom i to u trećoj godini života. Utrka Derby svoj naziv nosi još iz daleke 1780 g. kada je prvi put održana, a dobila ga je po njenom utemeljitelju, grofu od Derbyja (Earl of Derby). Ova utrka se u Engleskoj zove ”The Epsom Derby” i održava se u Epsomu, u SAD-u je to “The Kentucky Derby” koji se trči na trkalištu Churchill Downs u Louisvielleu još od godine 1875, a u ostaljim zemljama svijeta klasični Derby sa prefiksom zemlje u kojoj se trči.

Prvi hrvatski galopski  Derby održan je 1997. godine u Sinju, u organizaciji KK Alkar. Pobjednik Prvog hrvatskog galopskog Derbija bio je konj Danby 2 u vlasništvu obitelji Zorica iz Hrvaca kod Sinja.

Već od oždrebljenja svaki vlasnik radi na tome da mu trkaće grlo starta u Derbyju: daje ga u trening, trči s njim mnoge utrke i nada se da će kada doraste Derbyju i njegovo grlo nastupiti među odabranima, pobijediti i upisati se na listu najboljih.

Ove godine na redu je VIII. Hrvatski galopski Derby, gdje ćemo vidjeti osmo grlo koje će zauvijek ući u hrvatsku galopsku Derby-legendu.

 
« Prethodna   Sljedeća »